Barion Pixel
EGAL-TEAM Kft. | 2024.03.29
Facebook E-mail
/




A spórolás azt is jelenti, hogy nem pazarolunk. Semmit. Főleg nem a maradék finomságokat! :) Használj újra mindent más és más formában, így egy teljesen új étel kerülhet az asztalra, mégis megmented a maradékot.


Hetek óta vártuk a húsvéti finomságokat, és nagy izgalmunkban kicsit túl is biztosítottuk magunkat, nehogy idő előtt elfogyjon a finom húsvéti sonka, tojás vagy a legfinomabb kalács. Ha van maradék, az azt jelenti, hogy elég volt az étel, mindenki jóllakott, nemhogy senki nem maradt éhes, de mindenki degeszre tömte magát. Most, hogy vége az ünnepnek, ideje gondoskodni a maradékokról.
A húsvéti maradék nem vész el, csak átalakul! Ne dobjuk ki a maradék – akár csak két szelet – kalácsot vagy az utolsó 3 szelet húsvéti sonkát, és használjuk fel a tojásokat is. Még akár több étkezésre elegendő étel is készülhet belőlük. Hoztunk pár ötletet, hogy tényleg csak a maradékokat és pár alapanyagot kelljen összeszedni.
A húsvéti maradványokat, úgy kell hasznosítani, hogy lehetőleg ne hasonlítsanak önmagukra – eredeti formájukban addigra már eleget ettünk belőlük. Szerencsére a húsvéti maradékok eléggé jól alkalmazkodó alapanyagok, sok mindent lehet kezdeni velük.
A húsvéti maradék sonka, kolbász, szalonna és főtt tojás mind-mind tökéletes alapanyaga lehet rengeteg új ételnek, ami után mindenki megnyalja mind a tíz ujját! Így a főzés gyorsabb, egyszerűbb és nagyon jó érzés, hogy nem dobtunk ki semmit.


Egyik kedvenc, a kolbászkrémbe töltött tojás, ami egyrészt nagyon szép, másrészt rém egyszerű és nemcsak a tojást, de a kolbászt is felhasználhatjuk. Nézzük, hogyan!


Csak összedaráljuk a kolbászt (vagy sonkát, bátrabbak pedig akár mind a kettőt együtt), egy kis zsemlemorzsával, liszttel, tojással és az így készült masszából tenyérnyi nagyságú darabokat lapítunk. Ennek a közepére kerül a tojás, majd összehajtogatva zsemlemorzsába hempergetve (vagy akár panírozva) bedobáljuk a forró olajba és megsütjük. Gyorsabb és egyszerűbb, mint elolvasni, az biztos.
Egy kis fokhagymás tejfölös mártással isteni vacsora lesz belőle!

Szintén tojás... egy kis avokádókrémmel felújítva. Ebből az ötletből merítve és továbbgondolva a tojássárgáját összekeverhetjük bármi olyannal, ami illeszkedik hozzá, amit aztán visszatöltünk a fehérjébe, mint ehető tányérba.

Még néhány egyszerűbb tipp:

• egyszerű sajtos-tejfölös tészta tetejére pirítsunk egy kis maradék sonkacsíkot
• kedvenc pogácsareceptünk tésztájához keverjünk apróra darabolt sonkakockákat és már kész is a sonkás-sajtos pogácsa
• szinte bármilyen salátának tökéletes kiegészítője lehet a főtt tojás, akár kockázva, akár csíkokra vágva
• rántott főtt tojás: karikázzuk fel az egész tojást 3-4 szeletre, panírozzuk be, ahogy a rántott húst és süssük ki olajban
• készítsünk karfiollevest hagyományos módon, de az elején a hagymával együtt pirítsunk egy kis maradék szalonnát is
• a maradék sonkából és kolbászból isteni húskrémet készíthetünk egy rúdmixer és egy kis vaj, fűszerek segítségével
• leveles tésztába töltve sajttal, hagymával, fűszerekkel, igazi sonkás rétest kapunk
• nagy kedvenc: palacsintatésztába keverjünk apró sonka és főtt tojás darabokat és kicsit vastagabbra süssük. Mennyei! :)
• és persze az elmaradhatatlan, egyébként is nagy kedvenc mindenféle tojáskrémek, tojássaláták :)

A sonka főzőlevét se dobjuk ki, egy gyors és egyszerű bableves vagy más száraz hüvelyes leves készülhet belőle, amibe a maradék főtt sonkából is dobhatunk.
Nézzünk néhány konkrét receptet is.

Sonkás rakott burgonya
Hozzávalók (4 személyre):
• 50 dkg burgonya
• 25 dkg főtt sonka
• 4 főtt tojás + 2 tojás
• 5 dl tejföl
• 2 dkg vaj
• 20 dkg sajt
• 1 ek. olívaolaj
• só, őrölt fekete bors

Elkészítés:
A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, megpucoljuk, félcentis karikákra vágjuk. A 4 tojással is hasonlóképpen járunk el. A maradék húsvéti sonkát felkockázzuk, kevés olívaolajon megpirítjuk. Két tojásból és fél liter tejfölből öntetet készítünk, sózzuk, borsozzuk. Egy jénai tálat kivajazunk, a hozzávalókat rétegezzük. Krumpli, sonka, tojás, újból krumpli, sonka, tojás, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Közben minden tojással zárt szintet és az ételünk tetejét, ahová legvégül krumpli kerüljön, meglocsolunk az öntettel. A tetejére reszelt sajtot szórunk.
Lefedjük az edényt, előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük. Ha kész, levesszük az edény tetejét, és aranybarnára pirítjuk a sajtot.

Szilvás kalácspuding gyömbéres fehércsokoládé-öntettel
Hozzávalók (4 személyre):
• 35 dkg maradék fonott kalács
• 3 tojás
• 5 dkg vaj
• 2 cs. vaníliás cukor
• 2 ek. cukor
• 3 dl tej
• 1 dl tejszín
• 20 dkg szilvabefőtt
• egy csipet fahéj
Az öntethez:
• 1 dl tej, 2 dl tejszín
• 1 ek. reszelt gyömbér
• 20 dkg fehér csokoládé

Elkészítés:
Egy kivajazott jénai edénybe helyezzük a maradék felszeletelt kalácsot. A szilvabefőtt levét leszűrjük, ha kell, a szilvát kimagozzuk, elfelezzük. Kevés őrölt fahéjjal és cukorral összekeverjük, és kicsit állni hagyjuk.
A vajat felolvasztjuk, és hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, a cukrot, a vaníliás cukrot, majd alaposan összekeverjük. A tojásokat habosra verjük, a tejes cukormasszához öntjük. A kalácsszeletek között elhelyezzük a szilvát, és az egészet leöntjük a tojásos masszával. Előmelegített sütőben (alufóliával letakarva) 185 fokon 30 percig sütjük.
A fehér csokoládés öntethez a tejszínt és a tejet felforraljuk, majd beletesszük a reszelt gyömbért. Amikor már a gyömbér íze kiázott, eltávolítjuk egy szűrő segítségével. Miután az öntetet leszűrtük, hozzáadjuk a csokoládét, és forrásig melegítjük. A megsült kalácspudingunkat ezzel leöntjük.

Sonkás-tormás quiche
Hozzávalók (24 cm-es formához):
• 25 dkg liszt,
• 12,5 dkg vaj,
• 7 ek. víz,
• só, őrölt fekete bors,
• 1 ek. kakukkfű,
• 1 dl tejszín,
• 1 dl tej,
• 4 tojás,
• 10 dkg sonka,
• 2 ek. tormakrém

Elkészítés:
A lisztet a kockára vágott hideg vajjal, sóval, borssal, vízzel és a kakukkfűvel összegyúrjuk, 30 percig pihentetjük.
A sonkát apró kockákra vágjuk, serpenyőben szárazon megpirítjuk. Ha kész, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tormát, elkeverjük, beletesszük a tojással összedolgozott tej és tejszín keverékét.
A tésztát kinyújtjuk, piteformába nyomkodjuk. Felesleges széleit levágjuk. 200 fokos sütőben 10 percig elősütjük a tésztát. 2-3 percig állni hagyjuk, majd beleöntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Forrón és hidegen is tálalhatjuk.


Mélyhűtőbe is rakhatjuk. Ebben az esetben csak ¾-ig sütjük meg a quiche-t, és amikor kihűlt, lefóliázzuk, így tesszük a mélyhűtőbe. 2-3 hét múlva, amikor elővesszük, egyszerűen csak fejezzük be a sütést.
A quiche omlós tésztájának a titka, hogy hideg hozzávalókat használjunk. Gyorsan kell dolgoznunk, nehogy a kezünk melegétől megpuhuljon a vaj.
Ha biztosra akarunk menni, nehogy a tészta felpúposodjon, vaksütést alkalmazzunk. Ez azt jelenti, hogy tegyünk sütőpapírt a tésztára, öntsünk rá száraz babot vagy borsót, és az első 15 percben süssük így.

Tojássaláta majonézzel
Hozzávalók:
• 4 főtt tojás
• 2 evőkanál majonéz
• 2 kiskanál mustár
• egy evőkanál tejföl
• 1 evőkanál borecet
• só
• bors
• 2 evőkanál snidling vagy medvehagyma

Elkészítés:
A tojássaláta egy teljesen szokványos hidegtáli étel lenne, ha nem a házi mustárunkkal és a saját majonézünkkel készítenénk; így viszont rögtön csúcsgasztronómiai szintre emelkedik. Aki úgy szereti, keverje almával, uborkával, főtt krumplival, vagy amivel szokta, de így, magában is nagyon jó.
A tojásokat felkockázzuk. A medvehagymát finomra aprítjuk, és elkeverjük az összes többi alapanyaggal.

Rózsaszín tojások tormakrémmel töltve
Hozzávalók:
• 2 fej cékla
• 1 liter víz
• 2 evőkanál ecet
• egy kiskanál só
• 6 főtt tojás
• 2 evőkanál majonéz
• 1 evőkanál tejföl
• 2 evőkanál reszelt torma
• só

Elkészítés:
A céklát megpucoljuk és felkockázzuk. A vizet felforraljuk, beletesszük a céklát és a többi hozzávalót. Lefedve, alacsony lángon főzzük kb. fél órán keresztül.
Hagyjuk kihűlni, majd beletesszük a megpucolt főtt tojásokat úgy, hogy mindenütt ellepje őket a lé. (Ha kell, átöntjük egy keskenyebb edénybe.) Két órát állni hagyjuk. Kivesszük a tojásokat, megfelezzük őket, és a sárgáikat egy kis tálban összegyűjtjük.
Kikeverjük a krémet: a sárgákat, a majonézt, tejfölt, tormát simára dolgozzuk, sózzuk. Kiskanállal visszatöltjük a krémet a tojások belsejébe. Végül megszórjuk egy kis friss petrezselyemmel.

Lencsesaláta sonkával és mandarinnal
Hozzávalók:
• 250 gramm lencse
• 100 gramm maradék füstölt, főtt sonka
• 4 közepes mandarin
• egy csokor friss petrezselyem
• 2 evőkanál fehérborecet
• 3 evőkanál olívaolaj
• só, bors

Elkészítés:
A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, leöntjük róla a maradék vizet. Sonkalében, 2-3 babérlevéllel tesszük fel főni. Alacsony lángon éppen csak puhára főzzük– figyelünk rá, hogy megpuhuljon, de a szemek egészben maradjanak.
Leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A mandarinról éles késsel levágjuk körben a héját, a gerezdeket pedig egyenként kivágjuk a hártyák közül. Így járunk el az összes mandarinnal, a filézés közben kicsorduló levet szorgosan a lencsére öntögetjük. A sonkát felcsíkozzuk, a lencséhez keverjük. Az olajból, ecetből, sóból és borsból öntetet keverünk, és meglocsoljuk vele a salátát, végül a friss petrezselymet is belevagdossuk.

Tavaszi zöldséges sonkagombócleves
A leveshez:
• 3 kis új sárgarépa
• 1 szál fehér répa
• egy kisebb karalábé
• 10 dkg zöldborsó
• egy kevés vaj
• 1 liter sonkalé
A gombóchoz:
• 10 dkg maradék füstölt, főtt sonka
• 1 db szikkadt zsemle
• 1 tojás
• friss petrezselyem

Elkészítés:
A leveshez a répákat megpucoljuk, felkarikázzuk, a karalábét is pucoljuk, kockázzuk. Egy lábosban kevés vajat olvasztunk, beleforgatjuk a zöldségeket. Felöntjük a sonkalével, és puhára főzzük őket. Ekkor tesszük bele a zöldborsót.
A gombóchoz ledaráljuk a sonkát. A zsemlét vízbe vagy tejbe áztatjuk. Alaposan kinyomkodjuk, és a sonkához adjuk. Egy tojást is beleütünk, és alaposan összekeverjük a masszát, kevés friss petrezselymet is keverünk bele. Nedves kézzel gombócokat formázunk a masszából, és óvatosan a levesbe csúsztatjuk őket. Nem keverjük el, csak összerázzuk, hogy mind a felszín alá süllyedjen. Lefedjük, és közepes lángon kb. 10 perc alatt puhára főzzük őket.
Tálaláskor friss petrezselymet, ha van kéznél, friss medvehagymát szórunk a levesbe, és tejfölt kínálunk mellé.