Meló Magazin
- Urban jungle
- Karfioltól az uborkáig: kovászoljon mindenki!
- Élelmiszerek, amik akkor sem romlanának meg, ha véget érne a világ
- Zöldeket beszélünk!
- Lopott idő!
- Tiltott ételek és más toxikus anyagok - Mire ügyeljenek a kutyatartók?
- Éljen május elseje!
-
Ehető virágok
- Zellerszár
- Sárgatúró
- Húsvét Európában
- Tippek a tavaszi fáradtság ellen!
- A tavasz első vitaminbombái
- Miben rejlik a pengeéles memória titka?
- Édesburgonya – több, mint köret
- Tél végi vitaminbomba, a retek
- Táplálkozzunk „színesen”!
- Miért szeretjük annyira a kávét?
- Te szereted a csokoládét?
- Egészségtelen ételek és italok, amiket nem ajánlatos fogyasztani, ha jót akarunk magunknak!
- A citromos víz jótékony hatásai. Tényleg csodát tesz a szervezettel?
- 6 zöldség és gyümölcs, amiket ne hanyagolj januárban!
- Léböjttel indítanád az új évet? Tedd azt!
- Kis karácsony, nagy karácsony…
- Olasz karácsonyi kuglóf
- Tea: a hideg téli napok frissítő itala
- Mi a nyers virágpor és mire jó?
- Könnyfakasztó apró magok, mustár másképp
- Minden nap egy alma és nincs szükség doktorra!”
- “Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.”
- A sátán ajándéka
- Gasztrológia-Terítéken a 12 csillagjegy
- Ikonikus filmes ételek
- MIKOR VAN ITT A SZÜRET IDEJE?
- AZ ŐSZ NAGY KEDVENCE, 7 OK, HOGY MIÉRT EGYÜNK NAGYON SOK CÉKLÁT?
- A csodálatos tökmag
- Tényleg jobb a bio vagy csak drágább?
- A körte igazi szupergyümölcs
- Itt a suli: Főzzünk okosító hozzávalókból ételeket
- Borban az igazság!
- Ezt együk, hogy megőrizzük a nyári barnaságot!
- Hűsítő nyári italok
- Magyar ételek, amiktől borzonganak a külföldiek
- LEKVÁRFŐZÉS, AVAGY AZ ÜVEGHEGYEKEN TÚL
- Fruktóz- közellenség?
- Sárgabarack: az életelixír
- Zöld istállóban, fekete lovak, piros szénát esznek!
- A Függetlenség Napja, amerikai kávéval
- A téli vitaminpótlás nagyágyúi
- Fiatalít, méregtelenít és felpörgeti az anyagcserét: ezért egyél több zellert!
- Próbáljuk megelőzni az influenzát tudatos táplálkozással és mozgással!
- A legfurcsább zöldségek és gyümölcsök, melyeket érdemes beépítenünk az étrendünkbe
-
Vess véget a pazarlásnak! Használd a fagyasztót!
- Készülj fel a hidegre! Erősítsd immunrendszeredet!
- Hungarikum lett a dobostorta – egy kétbalkezes inasnak köszönheti létezését
- Kezdd a napodat virágpor evéssel! De most komolyan!
- Alapanyagok, amiket érdemes a „mentes” konyhákból kölcsönözni
- Vajon tényleg jó nekünk a „mindenmentes” étkezés?
- Vannak élelmiszerek, amik nem is olyan egészségesek, mint gondoltuk! Mit és miért fogyasszunk vagy ne fogyasszunk?
- Ételek a fiatalság megőrzéséért! Hogyan maradjunk egészségesek, fiatalok és életerősek?
-
Októberben újra Együnk Egymásért!
- 10 étel, amit az irodában ülve is büntetlenül eszegethetsz
- Melyik rizs egészséges igazán?
- Vadgasztronómiai fesztivál- Pákozd
- CUKORMENTES LEKVÁR PEKTINNEL
- A 2019-es ország tortája verseny döntősei és a győztesek
- MELÓLEXIKON
- Caramoon
- Jeges nyalánkságok egy kicsit bizarr alapanyagokból! - Hurrá itt a fagylalt szezon!
- Tiltott ételek és más toxikus anyagok 2. - Mire ügyeljenek a macskatartók?
- Avokádó
- Vitamin Well
- Busójárás
- Szentendrei karnevál
- HÜTTE- 10 élmény, amit mindenképp ki kell próbálnod
- 5 nyomós érv az olajos magvak mellett!
- Mondd meg, hogy eszed a levest! Megmondom hol élsz!d
- A legdivatosabb étkezési trendek 2019-re 2.
- A legdivatosabb étkezési trendek 2019-re
- Örök újévi klasszikus
- A marcipán
- Disznóvariációk
- 50 éve jött Magyarországra a Coca-Cola
- Mindent a mézről
- Kicsi gesztenye
- Kávéológia
- Októberben kürtőskalács fesztivál
- Újra JótEvő Menü!
- Gyerekkorunk kedvenc édességei
- Melyik az igazi?
- Mire ügyeljünk, ha legszívesebben egész nap fagyit ennénk?
- All inclusive ellátás-mindenkinek megéri?
- A koffein, mint legális tuning
- Nyár az esküvő évszaka-Mit tegyünk szervezőként és mit vendégként
- Mit eszik egy vegán?
- A finom lapulevél: rebarbara
- Mint a borsó meg a héja
- Hűsítő nyári kiegészítő- kovászos uborka
- Kirándulók, túrázók eledelei a dietetikus szemével
- Ezt edd és idd, hogy bírd a tempót! Tuti tippek fesztiválozáshoz és meccsnézéshez!
- A Red Bull sztori titka. Avagy egy okos osztrák diadala
- A zab kevésbé ismert hatásai
- Most akkor kell a napi nyolc pohár víz vagy sem?
- Anyák napja
- Törököt fogtam, nem ereszt - a török konyha
- Összecsapnak a zöldek: sóska kontra spenót
- Palacsintaaaa!!!
- Túl sok sonka és főtt tojás maradt húsvét után? Sebaj!
- Éltető kincsünk a víz
- Miről álmodozott Petőfi éhesen?
- Újra és újra medvehagyma
- Legjobban utált ételek
- Tények és tévhitek a vajhalról
- Ne vásárolj a szerelmednek, inkább főzz neki: Valentin napi receptek
- Egy jó leves ereje
- Ha farsang, akkor fánk
- Elfeledett és mostoha zöldségek
- Hütte életérzés
- Házi praktikák megfázás ellen
- Bizarr diéták
- Szilveszteri koktélok
- Szenteste- Halászlé
- Luca Napja
- Milyen egészséges édességet rakj a Mikulás-csizmákba?
- Adventi szokások hajdan és ma
- Az első randi, avagy hogyan „főzzük meg” leendő partnerünket
- Mindenszentek a tányéron
- Oktoberfest
- Quinoa, avagy miért ne ragadjunk le a búzánál?
- Újra együnk egymásért!
- 2017 őszének alapanyaga: a pekándió
- Nyári emlékek
- Kezdődik a suli: ötletek tízóraira, uzsonnára
- Szeretett hungarikumunk: Mák és mákos guba
- Tuti zöldségkrémek
- Ország tortája 2017
- Fagylaltok éjszakája
- Ételbulvár
- Hírességek kedvencei
- A legújabb reggeli őrület: a smoothie bowl forró nyári reggelekre
- Együnk halat!
- Mit eszik az USA?
- Maradj formában nyaraláskor is!
- Reggelizz, mint egy király!
- A cseresznye nagyszerű hatásai
- „Mutasd az ételed és megmondom ki vagy!” VS: „Az vagy amit megeszel!”
- Rántott hús krumplival, lehet másképp is?
- Tudod, hogy nem epret eszel?
- A MOLEKULÁRIS GASZTRONÓMIA avagy ÉTELKÉSZÍTÉS BIOKÉMIAI ÉS FIZIKAI-KÉMIAI ALAPELVEK SZERINT
- Spárga – fitt és egészséges
- Amit a sófogyasztásról tudnod kell
- A fokhagyma hatásai
- A húsfogyasztás jelentősége táplálkozásunkban
- A hatékony zsírégetés
- Superfood – szuperételek az egészségért
- Fűszerek gyógyító hatása
- A gyógyító cikória
- Tejhelyettesítők
- Hol lakik a vitamin? Avagy tavasz hajnalán is van hová nyúlni egy kis vitaminért
- Tudtad, hogy az édes íz függőséget okoz?
- Az olajozott működésért!
- Tudod mi a baj a liszttel?
- Szerzetesek és a gasztronómia
- Ha Vince, tele a pince
- Péntek 13
- Hideg esték, forró italok
- Vízkereszt
- A Szilveszter története, eredete
- A karácsonyi menü varázsa
- A bejgli csodás története és jelene
- Itt a Mikulás!
- Téli vitaminforrások
- Csodafűszer: a gyömbér
- A szívgyógyszer és bőrápoló: mandula
- Keserű, de egészséges
- A sokmagvú egészségőr
- Ha Halloween, akkor tök
- Piros kis csodabogyó
- A FŰSZERNÖVÉNY, AMELY MEGOSZTJA AZ EMBEREKET: KORIANDER
- Az egészség kulcsai
- A fruktóz és az egészség
- Glutén, a rejtett gyilkos
- A jótékony zeller
- Mit csomagoljunk?
- Tej: élet, erő, egészség?
- Zakuszka, az ősz íze
- Az Őrség Zöld Aranya!
- Ne dobd el a héját!
- Dunsztosüvegben a nyár
- A kovászos uborka ezer csodája
- Gombaszezon - Mire figyeljünk?
- Kajszibarack az életerő
- Sajt a grillen!
- Fagylaltozó otthon
- Egyél cseresznyét minél többet!
- Harapnivalók két félidőre
- A tavaszi grillezés sztárja a sertéstarja
- Bodzaszörp bodzavirágból
- Ecet és olaj, hogy tökéletes legyen a salátád
- Rebarbara, az angolok kedvence
- Szabadban sütni jó!
- Totu a paleo túró
- A tökéletes spárga
- Kora tavaszi zöldségünk a retek
- Kecskesajt
- Nem ördöngősség a házi fűszervaj
- Spenót, paraj, a zöld levél
- Húsvét a tavasz ünnepe
- Tavasszal érkezik a medvehagyma
- Húsmentesen
- Hütteszezon és a tökéletes gőzgombóc
- Csodás tea
- A paleolit étkezés
- A chia mag tulajdonságai
- Tápióka vagy manióka
- Reggelizz!
- Pórés finomságok
- A téli egészség kulcsa:narancs
- Kocsonya a téli hungarikum
- Újévi babonás ételek
- Melegítő fűszerek, ételek, italok
- Karácsonyra készülünk
- Csodálatos csokoládék
- Kókuszzsír, az egészséges zsír
- A szent liba receptje
- Új sztár: sós karamell
- Cékla a tányéron
- Szelídgesztenye
- Őszi finomságok
- Ha ősz akkor itt a birsalma
- A mák az öröm virága
- A körte a vackor nemes utódja
- Chutney a fűszeres lekvár
- A téli zöldségkrém
- Minden, ami szilva
- Lángos, lapcsánka, tócsni
- Az új kenyér ünnepe
- Cukkini, az univerzális alapanyag a konyhában
- Édesburgonya vagyis Batáta
- Mindig van jobb fagyi
- Nyár az üvegben- szárított paradicsom
- A görögdinnye és a görögdinnyemag hatása
- Egy megérett a meggy
- Köszméte, pöszméte, piszke
- Az éltető víz
- A kemencében sült ételek varázsa
- A borsó meg a héja
- Gyümölccsel az egészséges táplálkozás jegyében!
- A román konyha ízei
- Crespelle és az olasz konyha
- A belga konyha
- Utazás a lengyel gasztronómia világában
- Szűz, extra szűz, vagy ez nem is számít?
- Zöldfűszerek az ablakban
- Tökéletes tavaszi piknik
- Cukormentes étkezés
- Medvehagyma- az ehető vadnövény
- A spenót a legkorábbi friss zöldség
- Csíranövények termesztése házilag
- Gluténmentes étkezés
- Zöld turmix, a vitaminbomba
- Természetes tartósítási eljárások
- A különleges rebarbara
- Farsangi fánk
- Miért jó a teljes kiőrlésű gabona?
- Sajtfondü
- Disznóvágás, disznótoros
- Gránátalma a szupergyümölcs
- Ünnepek után: könnyű ételek
- Milyen ételhez milyen bor illik?
- Karácsonyi halászlé
- Fókuszban a csokimikulás
- Forraltboros kalandozás
- A szójabab ezer arca
- Libanapok Mártonkor
- Őszi gyógyító csodabogyónk-csipkebogyó
- Cékla az ezerarcú jótevő!
- A melengető sütőtök
- A káposzta, minden kerti vetemények királynéja!
- Amit a kávéról tudni érdemes
- Egzotikus diófélék
- Alma az örök!
- Szüret az ősz legizgalmasabb programja
- Tedd el- rakd el:még megteheted!
- Gombavadászat
- Füge, az édenkert gyümölcse
- A majonézen és az ezerszigeten túl..
- BBQ szósz kontra aioli, avagy szószok, mártások kerti sütögetéshez
- Főtt kukorica a nyári „strandcsemege”!
- Augusztusban ismét TESZTER-ek jelentkezését várjuk!
- Ha nyár, akkor itt a megunhatatlan lecsó!
- Itt a barackszezon és a házi lekvár ideje!
- MelóMagazin Ezt ki kell próbálnod!
- TIPPELJ a foci VB meccseire és nyerj Melódin utalványt, vagy a főnyeremény ajándékcsomagot!
- Mentsd el telefonodra a naponta frissülő étlapot!
- Megújult a szendvicskínálatunk!
- Miért érdemes regisztrálni honlapunkon
- Szent Márton napi libalakoma
Túl sok sonka és főtt tojás maradt húsvét után? Sebaj!
A spórolás azt is jelenti, hogy nem pazarolunk. Semmit. Főleg nem a maradék finomságokat! :) Használj újra mindent más és más formában, így egy teljesen új étel kerülhet az asztalra, mégis megmented a maradékot.
Hetek óta vártuk a húsvéti finomságokat, és nagy izgalmunkban kicsit túl is biztosítottuk magunkat, nehogy idő előtt elfogyjon a finom húsvéti sonka, tojás vagy a legfinomabb kalács. Ha van maradék, az azt jelenti, hogy elég volt az étel, mindenki jóllakott, nemhogy senki nem maradt éhes, de mindenki degeszre tömte magát. Most, hogy vége az ünnepnek, ideje gondoskodni a maradékokról.
A húsvéti maradék nem vész el, csak átalakul! Ne dobjuk ki a maradék – akár csak két szelet – kalácsot vagy az utolsó 3 szelet húsvéti sonkát, és használjuk fel a tojásokat is. Még akár több étkezésre elegendő étel is készülhet belőlük. Hoztunk pár ötletet, hogy tényleg csak a maradékokat és pár alapanyagot kelljen összeszedni.
A húsvéti maradványokat, úgy kell hasznosítani, hogy lehetőleg ne hasonlítsanak önmagukra – eredeti formájukban addigra már eleget ettünk belőlük. Szerencsére a húsvéti maradékok eléggé jól alkalmazkodó alapanyagok, sok mindent lehet kezdeni velük.
A húsvéti maradék sonka, kolbász, szalonna és főtt tojás mind-mind tökéletes alapanyaga lehet rengeteg új ételnek, ami után mindenki megnyalja mind a tíz ujját! Így a főzés gyorsabb, egyszerűbb és nagyon jó érzés, hogy nem dobtunk ki semmit.
Egyik kedvenc, a kolbászkrémbe töltött tojás, ami egyrészt nagyon szép, másrészt rém egyszerű és nemcsak a tojást, de a kolbászt is felhasználhatjuk. Nézzük, hogyan!
Csak összedaráljuk a kolbászt (vagy sonkát, bátrabbak pedig akár mind a kettőt együtt), egy kis zsemlemorzsával, liszttel, tojással és az így készült masszából tenyérnyi nagyságú darabokat lapítunk. Ennek a közepére kerül a tojás, majd összehajtogatva zsemlemorzsába hempergetve (vagy akár panírozva) bedobáljuk a forró olajba és megsütjük. Gyorsabb és egyszerűbb, mint elolvasni, az biztos.
Egy kis fokhagymás tejfölös mártással isteni vacsora lesz belőle!
Szintén tojás... egy kis avokádókrémmel felújítva. Ebből az ötletből merítve és továbbgondolva a tojássárgáját összekeverhetjük bármi olyannal, ami illeszkedik hozzá, amit aztán visszatöltünk a fehérjébe, mint ehető tányérba.
Még néhány egyszerűbb tipp:
• egyszerű sajtos-tejfölös tészta tetejére pirítsunk egy kis maradék sonkacsíkot
• kedvenc pogácsareceptünk tésztájához keverjünk apróra darabolt sonkakockákat és már kész is a sonkás-sajtos pogácsa
• szinte bármilyen salátának tökéletes kiegészítője lehet a főtt tojás, akár kockázva, akár csíkokra vágva
• rántott főtt tojás: karikázzuk fel az egész tojást 3-4 szeletre, panírozzuk be, ahogy a rántott húst és süssük ki olajban
• készítsünk karfiollevest hagyományos módon, de az elején a hagymával együtt pirítsunk egy kis maradék szalonnát is
• a maradék sonkából és kolbászból isteni húskrémet készíthetünk egy rúdmixer és egy kis vaj, fűszerek segítségével
• leveles tésztába töltve sajttal, hagymával, fűszerekkel, igazi sonkás rétest kapunk
• nagy kedvenc: palacsintatésztába keverjünk apró sonka és főtt tojás darabokat és kicsit vastagabbra süssük. Mennyei! :)
• és persze az elmaradhatatlan, egyébként is nagy kedvenc mindenféle tojáskrémek, tojássaláták :)
A sonka főzőlevét se dobjuk ki, egy gyors és egyszerű bableves vagy más száraz hüvelyes leves készülhet belőle, amibe a maradék főtt sonkából is dobhatunk.
Nézzünk néhány konkrét receptet is.
Sonkás rakott burgonya
Hozzávalók (4 személyre):
• 50 dkg burgonya
• 25 dkg főtt sonka
• 4 főtt tojás + 2 tojás
• 5 dl tejföl
• 2 dkg vaj
• 20 dkg sajt
• 1 ek. olívaolaj
• só, őrölt fekete bors
Elkészítés:
A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, megpucoljuk, félcentis karikákra vágjuk. A 4 tojással is hasonlóképpen járunk el. A maradék húsvéti sonkát felkockázzuk, kevés olívaolajon megpirítjuk. Két tojásból és fél liter tejfölből öntetet készítünk, sózzuk, borsozzuk. Egy jénai tálat kivajazunk, a hozzávalókat rétegezzük. Krumpli, sonka, tojás, újból krumpli, sonka, tojás, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Közben minden tojással zárt szintet és az ételünk tetejét, ahová legvégül krumpli kerüljön, meglocsolunk az öntettel. A tetejére reszelt sajtot szórunk.
Lefedjük az edényt, előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük. Ha kész, levesszük az edény tetejét, és aranybarnára pirítjuk a sajtot.
Szilvás kalácspuding gyömbéres fehércsokoládé-öntettel
Hozzávalók (4 személyre):
• 35 dkg maradék fonott kalács
• 3 tojás
• 5 dkg vaj
• 2 cs. vaníliás cukor
• 2 ek. cukor
• 3 dl tej
• 1 dl tejszín
• 20 dkg szilvabefőtt
• egy csipet fahéj
Az öntethez:
• 1 dl tej, 2 dl tejszín
• 1 ek. reszelt gyömbér
• 20 dkg fehér csokoládé
Elkészítés:
Egy kivajazott jénai edénybe helyezzük a maradék felszeletelt kalácsot. A szilvabefőtt levét leszűrjük, ha kell, a szilvát kimagozzuk, elfelezzük. Kevés őrölt fahéjjal és cukorral összekeverjük, és kicsit állni hagyjuk.
A vajat felolvasztjuk, és hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, a cukrot, a vaníliás cukrot, majd alaposan összekeverjük. A tojásokat habosra verjük, a tejes cukormasszához öntjük. A kalácsszeletek között elhelyezzük a szilvát, és az egészet leöntjük a tojásos masszával. Előmelegített sütőben (alufóliával letakarva) 185 fokon 30 percig sütjük.
A fehér csokoládés öntethez a tejszínt és a tejet felforraljuk, majd beletesszük a reszelt gyömbért. Amikor már a gyömbér íze kiázott, eltávolítjuk egy szűrő segítségével. Miután az öntetet leszűrtük, hozzáadjuk a csokoládét, és forrásig melegítjük. A megsült kalácspudingunkat ezzel leöntjük.
Sonkás-tormás quiche
Hozzávalók (24 cm-es formához):
• 25 dkg liszt,
• 12,5 dkg vaj,
• 7 ek. víz,
• só, őrölt fekete bors,
• 1 ek. kakukkfű,
• 1 dl tejszín,
• 1 dl tej,
• 4 tojás,
• 10 dkg sonka,
• 2 ek. tormakrém
Elkészítés:
A lisztet a kockára vágott hideg vajjal, sóval, borssal, vízzel és a kakukkfűvel összegyúrjuk, 30 percig pihentetjük.
A sonkát apró kockákra vágjuk, serpenyőben szárazon megpirítjuk. Ha kész, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tormát, elkeverjük, beletesszük a tojással összedolgozott tej és tejszín keverékét.
A tésztát kinyújtjuk, piteformába nyomkodjuk. Felesleges széleit levágjuk. 200 fokos sütőben 10 percig elősütjük a tésztát. 2-3 percig állni hagyjuk, majd beleöntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Forrón és hidegen is tálalhatjuk.
Mélyhűtőbe is rakhatjuk. Ebben az esetben csak ¾-ig sütjük meg a quiche-t, és amikor kihűlt, lefóliázzuk, így tesszük a mélyhűtőbe. 2-3 hét múlva, amikor elővesszük, egyszerűen csak fejezzük be a sütést.
A quiche omlós tésztájának a titka, hogy hideg hozzávalókat használjunk. Gyorsan kell dolgoznunk, nehogy a kezünk melegétől megpuhuljon a vaj.
Ha biztosra akarunk menni, nehogy a tészta felpúposodjon, vaksütést alkalmazzunk. Ez azt jelenti, hogy tegyünk sütőpapírt a tésztára, öntsünk rá száraz babot vagy borsót, és az első 15 percben süssük így.
Tojássaláta majonézzel
Hozzávalók:
• 4 főtt tojás
• 2 evőkanál majonéz
• 2 kiskanál mustár
• egy evőkanál tejföl
• 1 evőkanál borecet
• só
• bors
• 2 evőkanál snidling vagy medvehagyma
Elkészítés:
A tojássaláta egy teljesen szokványos hidegtáli étel lenne, ha nem a házi mustárunkkal és a saját majonézünkkel készítenénk; így viszont rögtön csúcsgasztronómiai szintre emelkedik. Aki úgy szereti, keverje almával, uborkával, főtt krumplival, vagy amivel szokta, de így, magában is nagyon jó.
A tojásokat felkockázzuk. A medvehagymát finomra aprítjuk, és elkeverjük az összes többi alapanyaggal.
Rózsaszín tojások tormakrémmel töltve
Hozzávalók:
• 2 fej cékla
• 1 liter víz
• 2 evőkanál ecet
• egy kiskanál só
• 6 főtt tojás
• 2 evőkanál majonéz
• 1 evőkanál tejföl
• 2 evőkanál reszelt torma
• só
Elkészítés:
A céklát megpucoljuk és felkockázzuk. A vizet felforraljuk, beletesszük a céklát és a többi hozzávalót. Lefedve, alacsony lángon főzzük kb. fél órán keresztül.
Hagyjuk kihűlni, majd beletesszük a megpucolt főtt tojásokat úgy, hogy mindenütt ellepje őket a lé. (Ha kell, átöntjük egy keskenyebb edénybe.) Két órát állni hagyjuk. Kivesszük a tojásokat, megfelezzük őket, és a sárgáikat egy kis tálban összegyűjtjük.
Kikeverjük a krémet: a sárgákat, a majonézt, tejfölt, tormát simára dolgozzuk, sózzuk. Kiskanállal visszatöltjük a krémet a tojások belsejébe. Végül megszórjuk egy kis friss petrezselyemmel.
Lencsesaláta sonkával és mandarinnal
Hozzávalók:
• 250 gramm lencse
• 100 gramm maradék füstölt, főtt sonka
• 4 közepes mandarin
• egy csokor friss petrezselyem
• 2 evőkanál fehérborecet
• 3 evőkanál olívaolaj
• só, bors
Elkészítés:
A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, leöntjük róla a maradék vizet. Sonkalében, 2-3 babérlevéllel tesszük fel főni. Alacsony lángon éppen csak puhára főzzük– figyelünk rá, hogy megpuhuljon, de a szemek egészben maradjanak.
Leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A mandarinról éles késsel levágjuk körben a héját, a gerezdeket pedig egyenként kivágjuk a hártyák közül. Így járunk el az összes mandarinnal, a filézés közben kicsorduló levet szorgosan a lencsére öntögetjük. A sonkát felcsíkozzuk, a lencséhez keverjük. Az olajból, ecetből, sóból és borsból öntetet keverünk, és meglocsoljuk vele a salátát, végül a friss petrezselymet is belevagdossuk.
Tavaszi zöldséges sonkagombócleves
A leveshez:
• 3 kis új sárgarépa
• 1 szál fehér répa
• egy kisebb karalábé
• 10 dkg zöldborsó
• egy kevés vaj
• 1 liter sonkalé
A gombóchoz:
• 10 dkg maradék füstölt, főtt sonka
• 1 db szikkadt zsemle
• 1 tojás
• friss petrezselyem
Elkészítés:
A leveshez a répákat megpucoljuk, felkarikázzuk, a karalábét is pucoljuk, kockázzuk. Egy lábosban kevés vajat olvasztunk, beleforgatjuk a zöldségeket. Felöntjük a sonkalével, és puhára főzzük őket. Ekkor tesszük bele a zöldborsót.
A gombóchoz ledaráljuk a sonkát. A zsemlét vízbe vagy tejbe áztatjuk. Alaposan kinyomkodjuk, és a sonkához adjuk. Egy tojást is beleütünk, és alaposan összekeverjük a masszát, kevés friss petrezselymet is keverünk bele. Nedves kézzel gombócokat formázunk a masszából, és óvatosan a levesbe csúsztatjuk őket. Nem keverjük el, csak összerázzuk, hogy mind a felszín alá süllyedjen. Lefedjük, és közepes lángon kb. 10 perc alatt puhára főzzük őket.
Tálaláskor friss petrezselymet, ha van kéznél, friss medvehagymát szórunk a levesbe, és tejfölt kínálunk mellé.
- Urban jungle
- Karfioltól az uborkáig: kovászoljon mindenki!
- Élelmiszerek, amik akkor sem romlanának meg, ha véget érne a világ
- Zöldeket beszélünk!
- Lopott idő!
- Tiltott ételek és más toxikus anyagok - Mire ügyeljenek a kutyatartók?
- Éljen május elseje!
-
Ehető virágok
- Zellerszár
- Sárgatúró
- Húsvét Európában
- Tippek a tavaszi fáradtság ellen!
- A tavasz első vitaminbombái
- Miben rejlik a pengeéles memória titka?
- Édesburgonya – több, mint köret
- Tél végi vitaminbomba, a retek
- Táplálkozzunk „színesen”!
- Miért szeretjük annyira a kávét?
- Te szereted a csokoládét?
- Egészségtelen ételek és italok, amiket nem ajánlatos fogyasztani, ha jót akarunk magunknak!
- A citromos víz jótékony hatásai. Tényleg csodát tesz a szervezettel?
- 6 zöldség és gyümölcs, amiket ne hanyagolj januárban!
- Léböjttel indítanád az új évet? Tedd azt!
- Kis karácsony, nagy karácsony…
- Olasz karácsonyi kuglóf
- Tea: a hideg téli napok frissítő itala
- Mi a nyers virágpor és mire jó?
- Könnyfakasztó apró magok, mustár másképp
- Minden nap egy alma és nincs szükség doktorra!”
- “Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.”
- A sátán ajándéka
- Gasztrológia-Terítéken a 12 csillagjegy
- Ikonikus filmes ételek
- MIKOR VAN ITT A SZÜRET IDEJE?
- AZ ŐSZ NAGY KEDVENCE, 7 OK, HOGY MIÉRT EGYÜNK NAGYON SOK CÉKLÁT?
- A csodálatos tökmag
- Tényleg jobb a bio vagy csak drágább?
- A körte igazi szupergyümölcs
- Itt a suli: Főzzünk okosító hozzávalókból ételeket
- Borban az igazság!
- Ezt együk, hogy megőrizzük a nyári barnaságot!
- Hűsítő nyári italok
- Magyar ételek, amiktől borzonganak a külföldiek
- LEKVÁRFŐZÉS, AVAGY AZ ÜVEGHEGYEKEN TÚL
- Fruktóz- közellenség?
- Sárgabarack: az életelixír
- Zöld istállóban, fekete lovak, piros szénát esznek!
- A Függetlenség Napja, amerikai kávéval
- A téli vitaminpótlás nagyágyúi
- Fiatalít, méregtelenít és felpörgeti az anyagcserét: ezért egyél több zellert!
- Próbáljuk megelőzni az influenzát tudatos táplálkozással és mozgással!
- A legfurcsább zöldségek és gyümölcsök, melyeket érdemes beépítenünk az étrendünkbe
-
Vess véget a pazarlásnak! Használd a fagyasztót!
- Készülj fel a hidegre! Erősítsd immunrendszeredet!
- Hungarikum lett a dobostorta – egy kétbalkezes inasnak köszönheti létezését
- Kezdd a napodat virágpor evéssel! De most komolyan!
- Alapanyagok, amiket érdemes a „mentes” konyhákból kölcsönözni
- Vajon tényleg jó nekünk a „mindenmentes” étkezés?
- Vannak élelmiszerek, amik nem is olyan egészségesek, mint gondoltuk! Mit és miért fogyasszunk vagy ne fogyasszunk?
- Ételek a fiatalság megőrzéséért! Hogyan maradjunk egészségesek, fiatalok és életerősek?
-
Októberben újra Együnk Egymásért!
- 10 étel, amit az irodában ülve is büntetlenül eszegethetsz
- Melyik rizs egészséges igazán?
- Vadgasztronómiai fesztivál- Pákozd
- CUKORMENTES LEKVÁR PEKTINNEL
- A 2019-es ország tortája verseny döntősei és a győztesek
- MELÓLEXIKON
- Caramoon
- Jeges nyalánkságok egy kicsit bizarr alapanyagokból! - Hurrá itt a fagylalt szezon!
- Tiltott ételek és más toxikus anyagok 2. - Mire ügyeljenek a macskatartók?
- Avokádó
- Vitamin Well
- Busójárás
- Szentendrei karnevál
- HÜTTE- 10 élmény, amit mindenképp ki kell próbálnod
- 5 nyomós érv az olajos magvak mellett!
- Mondd meg, hogy eszed a levest! Megmondom hol élsz!d
- A legdivatosabb étkezési trendek 2019-re 2.
- A legdivatosabb étkezési trendek 2019-re
- Örök újévi klasszikus
- A marcipán
- Disznóvariációk
- 50 éve jött Magyarországra a Coca-Cola
- Mindent a mézről
- Kicsi gesztenye
- Kávéológia
- Októberben kürtőskalács fesztivál
- Újra JótEvő Menü!
- Gyerekkorunk kedvenc édességei
- Melyik az igazi?
- Mire ügyeljünk, ha legszívesebben egész nap fagyit ennénk?
- All inclusive ellátás-mindenkinek megéri?
- A koffein, mint legális tuning
- Nyár az esküvő évszaka-Mit tegyünk szervezőként és mit vendégként
- Mit eszik egy vegán?
- A finom lapulevél: rebarbara
- Mint a borsó meg a héja
- Hűsítő nyári kiegészítő- kovászos uborka
- Kirándulók, túrázók eledelei a dietetikus szemével
- Ezt edd és idd, hogy bírd a tempót! Tuti tippek fesztiválozáshoz és meccsnézéshez!
- A Red Bull sztori titka. Avagy egy okos osztrák diadala
- A zab kevésbé ismert hatásai
- Most akkor kell a napi nyolc pohár víz vagy sem?
- Anyák napja
- Törököt fogtam, nem ereszt - a török konyha
- Összecsapnak a zöldek: sóska kontra spenót
- Palacsintaaaa!!!
- Túl sok sonka és főtt tojás maradt húsvét után? Sebaj!
- Éltető kincsünk a víz
- Miről álmodozott Petőfi éhesen?
- Újra és újra medvehagyma
- Legjobban utált ételek
- Tények és tévhitek a vajhalról
- Ne vásárolj a szerelmednek, inkább főzz neki: Valentin napi receptek
- Egy jó leves ereje
- Ha farsang, akkor fánk
- Elfeledett és mostoha zöldségek
- Hütte életérzés
- Házi praktikák megfázás ellen
- Bizarr diéták
- Szilveszteri koktélok
- Szenteste- Halászlé
- Luca Napja
- Milyen egészséges édességet rakj a Mikulás-csizmákba?
- Adventi szokások hajdan és ma
- Az első randi, avagy hogyan „főzzük meg” leendő partnerünket
- Mindenszentek a tányéron
- Oktoberfest
- Quinoa, avagy miért ne ragadjunk le a búzánál?
- Újra együnk egymásért!
- 2017 őszének alapanyaga: a pekándió
- Nyári emlékek
- Kezdődik a suli: ötletek tízóraira, uzsonnára
- Szeretett hungarikumunk: Mák és mákos guba
- Tuti zöldségkrémek
- Ország tortája 2017
- Fagylaltok éjszakája
- Ételbulvár
- Hírességek kedvencei
- A legújabb reggeli őrület: a smoothie bowl forró nyári reggelekre
- Együnk halat!
- Mit eszik az USA?
- Maradj formában nyaraláskor is!
- Reggelizz, mint egy király!
- A cseresznye nagyszerű hatásai
- „Mutasd az ételed és megmondom ki vagy!” VS: „Az vagy amit megeszel!”
- Rántott hús krumplival, lehet másképp is?
- Tudod, hogy nem epret eszel?
- A MOLEKULÁRIS GASZTRONÓMIA avagy ÉTELKÉSZÍTÉS BIOKÉMIAI ÉS FIZIKAI-KÉMIAI ALAPELVEK SZERINT
- Spárga – fitt és egészséges
- Amit a sófogyasztásról tudnod kell
- A fokhagyma hatásai
- A húsfogyasztás jelentősége táplálkozásunkban
- A hatékony zsírégetés
- Superfood – szuperételek az egészségért
- Fűszerek gyógyító hatása
- A gyógyító cikória
- Tejhelyettesítők
- Hol lakik a vitamin? Avagy tavasz hajnalán is van hová nyúlni egy kis vitaminért
- Tudtad, hogy az édes íz függőséget okoz?
- Az olajozott működésért!
- Tudod mi a baj a liszttel?
- Szerzetesek és a gasztronómia
- Ha Vince, tele a pince
- Péntek 13
- Hideg esték, forró italok
- Vízkereszt
- A Szilveszter története, eredete
- A karácsonyi menü varázsa
- A bejgli csodás története és jelene
- Itt a Mikulás!
- Téli vitaminforrások
- Csodafűszer: a gyömbér
- A szívgyógyszer és bőrápoló: mandula
- Keserű, de egészséges
- A sokmagvú egészségőr
- Ha Halloween, akkor tök
- Piros kis csodabogyó
- A FŰSZERNÖVÉNY, AMELY MEGOSZTJA AZ EMBEREKET: KORIANDER
- Az egészség kulcsai
- A fruktóz és az egészség
- Glutén, a rejtett gyilkos
- A jótékony zeller
- Mit csomagoljunk?
- Tej: élet, erő, egészség?
- Zakuszka, az ősz íze
- Az Őrség Zöld Aranya!
- Ne dobd el a héját!
- Dunsztosüvegben a nyár
- A kovászos uborka ezer csodája
- Gombaszezon - Mire figyeljünk?
- Kajszibarack az életerő
- Sajt a grillen!
- Fagylaltozó otthon
- Egyél cseresznyét minél többet!
- Harapnivalók két félidőre
- A tavaszi grillezés sztárja a sertéstarja
- Bodzaszörp bodzavirágból
- Ecet és olaj, hogy tökéletes legyen a salátád
- Rebarbara, az angolok kedvence
- Szabadban sütni jó!
- Totu a paleo túró
- A tökéletes spárga
- Kora tavaszi zöldségünk a retek
- Kecskesajt
- Nem ördöngősség a házi fűszervaj
- Spenót, paraj, a zöld levél
- Húsvét a tavasz ünnepe
- Tavasszal érkezik a medvehagyma
- Húsmentesen
- Hütteszezon és a tökéletes gőzgombóc
- Csodás tea
- A paleolit étkezés
- A chia mag tulajdonságai
- Tápióka vagy manióka
- Reggelizz!
- Pórés finomságok
- A téli egészség kulcsa:narancs
- Kocsonya a téli hungarikum
- Újévi babonás ételek
- Melegítő fűszerek, ételek, italok
- Karácsonyra készülünk
- Csodálatos csokoládék
- Kókuszzsír, az egészséges zsír
- A szent liba receptje
- Új sztár: sós karamell
- Cékla a tányéron
- Szelídgesztenye
- Őszi finomságok
- Ha ősz akkor itt a birsalma
- A mák az öröm virága
- A körte a vackor nemes utódja
- Chutney a fűszeres lekvár
- A téli zöldségkrém
- Minden, ami szilva
- Lángos, lapcsánka, tócsni
- Az új kenyér ünnepe
- Cukkini, az univerzális alapanyag a konyhában
- Édesburgonya vagyis Batáta
- Mindig van jobb fagyi
- Nyár az üvegben- szárított paradicsom
- A görögdinnye és a görögdinnyemag hatása
- Egy megérett a meggy
- Köszméte, pöszméte, piszke
- Az éltető víz
- A kemencében sült ételek varázsa
- A borsó meg a héja
- Gyümölccsel az egészséges táplálkozás jegyében!
- A román konyha ízei
- Crespelle és az olasz konyha
- A belga konyha
- Utazás a lengyel gasztronómia világában
- Szűz, extra szűz, vagy ez nem is számít?
- Zöldfűszerek az ablakban
- Tökéletes tavaszi piknik
- Cukormentes étkezés
- Medvehagyma- az ehető vadnövény
- A spenót a legkorábbi friss zöldség
- Csíranövények termesztése házilag
- Gluténmentes étkezés
- Zöld turmix, a vitaminbomba
- Természetes tartósítási eljárások
- A különleges rebarbara
- Farsangi fánk
- Miért jó a teljes kiőrlésű gabona?
- Sajtfondü
- Disznóvágás, disznótoros
- Gránátalma a szupergyümölcs
- Ünnepek után: könnyű ételek
- Milyen ételhez milyen bor illik?
- Karácsonyi halászlé
- Fókuszban a csokimikulás
- Forraltboros kalandozás
- A szójabab ezer arca
- Libanapok Mártonkor
- Őszi gyógyító csodabogyónk-csipkebogyó
- Cékla az ezerarcú jótevő!
- A melengető sütőtök
- A káposzta, minden kerti vetemények királynéja!
- Amit a kávéról tudni érdemes
- Egzotikus diófélék
- Alma az örök!
- Szüret az ősz legizgalmasabb programja
- Tedd el- rakd el:még megteheted!
- Gombavadászat
- Füge, az édenkert gyümölcse
- A majonézen és az ezerszigeten túl..
- BBQ szósz kontra aioli, avagy szószok, mártások kerti sütögetéshez
- Főtt kukorica a nyári „strandcsemege”!
- Augusztusban ismét TESZTER-ek jelentkezését várjuk!
- Ha nyár, akkor itt a megunhatatlan lecsó!
- Itt a barackszezon és a házi lekvár ideje!
- MelóMagazin Ezt ki kell próbálnod!
- TIPPELJ a foci VB meccseire és nyerj Melódin utalványt, vagy a főnyeremény ajándékcsomagot!
- Mentsd el telefonodra a naponta frissülő étlapot!
- Megújult a szendvicskínálatunk!
- Miért érdemes regisztrálni honlapunkon
- Szent Márton napi libalakoma