Barion Pixel
EGAL-TEAM Kft. | 2024.03.19
Facebook E-mail
/





Ablakból vagy teraszról frissen szedett bazsalikom a salátára, mellé saját termesztésű koktélparadicsom, és házilag szárított fűszernövényekkel ízesített vacsora – a mini konyhakert a legkisebb lakásban is megoldható, a növények gondozása pedig a lelkünknek is jót tesz.
Amikor végre már egész nap süt a nap, és a hosszú nyár ígéretét hordozza magában, sokakban újraindul a kertészkedési vágy. Elő lehet szedni és leporolni a teraszon esőtől, széltől bepiszkolódott kis asztalkát, hogy reggelente mellette kortyoljuk az életerőt adó kávénkat. Mennyivel jobb ezt virágos, zöld környezetben tenni, nem igaz? Pláne, ha a növényeink nemcsak szépek, de a száruk, levelük, viráguk, termésük ehető is.


Aki hazai ízekre vágyik, de társasházban, panelban lakik, az is megteheti, hogy egy kis természetet csempésszen az otthonába. A lakás méreteitől, adottságaitól függően akár az ablakpárkányon, vagy a kisebb-nagyobb erkélyeken, gangos házakban a folyosóra is kitehetünk pár cserepet, amiben hétről hétre nevelgethetjük a mini kertünket.
Ez az igazi #urbanjungle!

Előkészületek, eszközök:
• Először is mérjük fel, milyen fényviszonyaink vannak teraszunkon, erkélyünkön vagy konyhánkban. Iránytű hiányában figyeljük a nap járását!
• A növények a déli, délnyugati fekvést fogják kedvelni a legjobban, de egyes levélzöldségek, saláták, káposzták elviselik akár az északi, de nem árnyékos balkonládákat is.
• A vetést, palántanevelést kezdhetjük apró poharakban, a palántákat majd később kell végleges helyükre ültetni. Ha van elég hely, azonnal balkonládába is vethetünk, és már beltérben elindulhat a nevelés.


Honnan szerezzük be a magokat?
A vetőmagot barkácsáruházban, gazdaboltokban és az egyre népszerűbb és megbízhatóbb, főleg különleges növényekre szakosodott internetes kereskedőknél is beszerezhetjük. A legtöbb kereskedelmi fajta megfelelő lesz, de találunk már kifejezetten balkonra válogatott paradicsomfajtát is. Kezdésnek bármilyen kedvenc zöldségünket vagy fűszerünket kiválaszthatjuk, de bátran kísérletezzünk ízekkel, színekkel, fajtákkal.
A magok esetében nagyon fontos, hogy fajtatiszta, bármilyen nem kívánt kereszteződéstől mentes vetőmagot keressünk, mivel ezek biztosítják a megfelelő sikert. A boltban vásárolt paprikából kiszedegetett magocska a növény tulajdonságai miatt virágzás közben más fajtájú egyedekkel keveredhetett, tehát azt újra elvetve egy akár nem vagy rosszul termő, esetleg nem fejlődőképes növény kezdhet el növekedni nálunk.


Földet, de milyet?
Első egytized négyzetméteres parcellánkhoz földre lesz szükségünk. Szinte már minden sarkon kaphatunk zacskós földet, az olcsóbb általános virágföld is megfelelő lehet, de „a drágább jobb” elv ebben az esetben is érvényesülhet. Ha elkap minket a szenvedély, készítsünk saját termőföldet a biztos siker érdekében!

Recept jó minőségű termőföldhöz
Hozzávalók:
• 5 kg virágföld,
• 1 nagy marék kókuszrost,
• 1 nagy marék tőzeg
A hozzávalókat lazán keverjük össze, és így egy jó víztartású és tápanyag-ellátottságú talajt kaphatunk.

Földbe a magokkal!
• A varázslat kezdete, a vetés: nagyon enyhén nedves földbe nagyjából egy ujjpercnyi mély gödröcskéket készítsünk, akár egy ceruza vagy evőpálca hegyével, és minden mélyedésbe helyezzünk 1-3 magot, majd földdel takarjuk be, kiskanállal picit tömörítsük a talajt, és nyomkodjuk le a tetejét.
• A bazsalikom az egyetlen, amelynél elegendő fellazítani a talaj felszínét egy régi villával, csak rá kell szórni a vetőmagot, és kész!
• Ha rögtön balkonládába vetünk, a paradicsom- és paprikamagokat tegyük egymástól nagyjából 25 centiméterre, a fűszernövényeket, levélzöldségeket (rukkola, madárbegysaláta) vessük sűrűn, 1-2 centiméternyi távolsággal a magok között.
• A „nehezén” túl is vagyunk, a dolgunk csak annyi lesz most 1-3 hétig, hogy meleg, napos helyen tartsuk a veteményest, és nagyon kevés vízzel tartsuk állandóan enyhén nedvesen a talajt.


Miket nevelhetünk?
A bazsalikom, a menta, a metélőhagyma, a rozmaring vagy éppen a kakukkfű tökéletes erre a célra. De gondolhatunk arra is, hogy milyen testet-lelket melengető (vagy éppen hűsítő) élmény, ha a teánkat, limonádénkat a saját konyhakertünk alapanyagaiból készítjük. Ez esetben a citromfű, a levendula is szóba kerülhet (a menta ebben igazi jolly joker, mivel mindkét módon alkalmazható). Mini paprika, paradicsom, salátafélék, hónapos retek, bébisárgarépa is vetehetők balkonládába, de a bátrak kis dézsás gyümölcsfát is beszerezhetnek.


Mennyi idő alatt bújnak ki a palánták?

10 nap alatt:
fűszerek, leveszöldségek, mángold, ázsiai levélsaláták (a kínai kel rokonai: Pak-choi, Tatsoi, Mizuna, Komatsuna), menta, zsázsa, majoránna, metélőfokhagyma, lila bazsalikom
Nagyjából két hét alatt:
paradicsom, paprika, chili

A palántázáshoz ezekre az eszközökre lesz szükség:
• tejfölöspohár
• fagyisdoboz
• egy kisebb kerti lapát (de tökéletesen megteszi a gyerek homokozólapátja, vagy egy nagyobb kanál is)
• virágföld
• magok

Ha csak most kaptunk észbe, akkor piacon vehetünk előnevelt kész palántákat.
Aki kertészkedik, hosszabb és boldogabb életre számíthat, ezt nem egy vizsgálat megerősítette már. Nemcsak a magunk által, az apró kertünkben felnevelt egészséges élelem fog javunkra válni, hanem a nevelgetés, gondozás, a növekvő növényeink érdekessége is napról napra ad majd nekünk új élményt, örömet és kikapcsolódást!
A járulékos és kézzel fogható „haszon" mellett a velük való törődés kreatív kikapcsolódást nyújt, és egyfajta meditatív állapot elérésével segíthet csökkenteni a mindennapi stresszt és feszültséget. Az effajta tevékenység szinte kikapcsolja az agyat, akár az a bizonyos flow élmény is elérhető általa.

A növények gondozásába bevonhatók a gyerekek is, apró lépésenként vezethetjük be őket a kisebb feladatok elvégzésébe (locsolás, a száraz levelek letépkedése, gazolás...). Ez bennük is fejleszti az elköteleződést és elhivatottságot, és nagy öröm tud lenni, ha az általuk nevelgetett növényke termőre fordul. Mert sosem lehet elég korán kezdeni. Ráadásul, amit otthon látnak, azt könnyebben átviszik majd a saját életükbe is, így nekik a konyhakert kialakítása teljesen természetes elfoglaltság lesz mire önálló életet kezdenek.
A cél, hogy kis helyigényű, könnyen gondozható, könnyen beszerezhető, olcsó vetőmagot vagy palántát válasszunk, ami viszonylag rövid idő alatt termőre fordul. Plusz előny, ha minden évben újra learathatjuk a gondoskodásunk „gyümölcseit". Elsősorban a fűszernövények alkalmasak erre a célra, amelyeket frissen a tőről letépve vagy szárítva is felhasználhatunk az ételeink ízesítésére.

Receptajánló

Mentás-csírás csirkeleves


Hozzávalók (1 adag, tisztított mennyiség)
• 10 dkg kockázott csirkemell
• 1 kávéskanál olívaolaj
• 5 dkg sárgarépa
• 5 dkg petrezselyemgyökér
• 5 dkg zeller
• 1 evőkanál retekcsíra
• evőkanál 10%-os tejszín, friss citromlé, apróra vágott mentalevél
• só, őrölt bors – ízlés szerint


Elkészítés
A kockázott csirkemellet csöppnyi olajon fehéredésig süssünk meg, majd éppen ellepő vízmennyiséggel öntsük fel. Ízesítsük sóval, őrölt borssal. Adjunk hozzá 4 dl vizet, vékonyra karikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kockázott zellert. 15-20 perc alatt együtt főzzük készre. Tálaláskor a tejszínt keverjük ki a citromlével, mentával, és adjuk hozzá a leveshez, majd szórjuk meg a retekcsírával.

Paradicsomos tésztaszósz zöldségekkel és friss fűszerekkel

Hozzávalók

• 1 közepes fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma (duci)
• 2 ek olívaolaj
• 2 kk só
• bors ízlés szerint
• 400 g hámozott friss paradicsom
• friss oregánó ízlés szerint
• friss kakukkfű ízlés szerint
• friss bazsalikom ízlés szerint
• friss metélőhagyma ízlés szerint
• 1 kis db zeller (ízlés szerint)
• 1 db sárgarépa


Elkészítés
Kevés olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáreszeljük a fokhagymát és a répát, ezután hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket. Egy "rottyanásig" főzzük, és kész is.
Bármilyen tésztához elkészíthető.

Felhasznált források:
wellandfitt.hu; nlcafé.hu; travelo.hu; nosalty.hu