Lencsefőzelék
Hány főre: 4
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fokozat: könnyű
Hozzávalók
- 20 dkg lencse
- 1 l víz
- só
- 2-3 babérlevél
- kevés étolaj
- 4 dkg finomliszt
- fűszerpaprika
- 2 evőkanál kristálycukor
- ízesítéshez:
- kevés ecet
- kevés mustár
- tejföl
Elkészítés:
Előző este áztassuk be a lencsét hideg vízbe úgy, hogy a víz teljesen ellepje a hüvelyeseket. Másnap mossuk át alaposan és szűrjük le.
Engedjünk hideg vizet (kb 8dl), sózzuk meg, tegyük bele a babérlevelet és főzzük kb 10 percig.
Kevés olajon karamellizáljuk a cukrot és ha megbarnult, hozzákeverjük a lisztet és a fűszerpaprikát, felöntjük kb. 1,5 dl langyos vízzel, jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lencséhez és főzzük még kb 15-20 percig. Ha már levettük a tűzről, ecettel, mustárral és tejföllel ízesítsük. Tejföllel vagy anélkül tálaljuk a szerencsét ígérő főzeléket! Jó étvágyat hozzá!
Extra tipp:
Ha nem akarjuk egy éjszakán át áztatni a lencsét, akkor válasszunk felezett lencsét, aminek a főzési ideje is kevesebb és áztatni sem szükséges.